Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

tiistai 20. helmikuuta 2018

Kotimehu

Keskellä talvea mehun keittäminen tuntuu vähän hullulta, mutta rakentaminen rajoittaa ikävästi aikatauluja. Laitoin siis marjat kesällä pakkaseen ja nyt ruvettiin äidin kanssa marttailemaan.

Sitä ei aina tule ajatelleeksi miten monta pientä työvaihetta on mehun keittämisessä. Työvälineitä tarvitaan monenlaista, ja juuri niitä joita tarvitaan vain kerran vuodessa ja muuna aikana ne pitää säilyttää jossain järkevästi että ne taas löytää kun sen aika on.

Kaikkihan osaa mehua keittää ja jos ei, niin ohjeita löytyy netistä miljoona joten eikun keittelemään.

Kun mehumaija, marjat, 10 litran kattila, pienempi kattila veden lämmittämistä varten, kauha, maitokannu, malkki, teline kattilaa varten, pyyhe, sokerit, pari loitsua, atamoni, mitta, pihdit, puhtaat pullot, korkit, yksi mummo, kaksi paksua hanskaa, patalappuja, teippiä, tussi, yksi puuhella ja kamala kasa polttopuuta on käsillä, voi puuhastelu alkaa.

Aloitin kuitenkin tuhkien tyhjentämisellä ja puuhellaan tulen teolla. Sitten tein pojalle aamupuuron ja kävin kanalassa. Täytin yhden panoksen, eli mehumaijallisen ja soittelin mummon paikalle kun mehua oli lirittänyt melkein puoli kattilallista. Eilen tehtiin jo yksi satsi joten sain homman yksin käyntiin.Mehua tuli yhteensä 18 pullollista, marjoina tällä kertaa puolet mustaviinimarjaa ja puolet punaviinimarjaa sekä ripaus vadelmaa. Ensin vähän arastelin puuhellalla mehun tekoa, koska tämä on ensimmäinen kerta tällä puuhellalla omassa kotona, mutta pakkohan se on joskus aloittaa. Hienosti se meni, puuhella on tämän talon ehdottomasti isoimpia ilon aiheita (mulle).

Ensimmäisen pullon vein ystävälleni kiitokseksi monojen lainasta, toivottavasti maistuu.
Laitan pulloihin maalarinteipin palaset, joissa lukee mitä mehu on ja milloin se on tehty. Kun pullot on viilenneet, ne pääsevät kellariin odottelemaan omaa vuoroaan. Meillä tätä kuluu paljon ja vielä paremmalta mehu maistuu kun se on itse tehtyä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti, kiitos kommenteista!