Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

maanantai 5. helmikuuta 2018

Omavaraisuutta vain haaveissa?

Meillä tuntuu omavaraisuusaste vaihtelevan kovasti vuosien mittaan. Välillä kasvatukset onnistuu ja kellari täyttyy, välillä pihlajanmarjakoi syö omenat tai omenapuiden lannoitus on unohtunut. Viime kesä oli suorastaan surkea pottumaan kanssa ja kanojakin hävisi näädän tai muun vastaavan suihin.

Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään ja kuulin monelta tuttavalta että potut tai porkkanat oli kärsineet kylmästä kesästä. Meillä myös rakennusprojekti (joka on vallannut blogin täysin) vei suurimman osan ajasta ja sato jäi vähäiseksi. Onneksi omenamehua tuli hyvin ja kanat jaksavat munia.

Nyt kun rakentamisen tahti on rauhoittunut ja vain rauhallisia puuhasteluja on jäljellä (tai niinhän mä luulen ), sitä uskaltaa suunnitella ensi kesää ja hyötypuutarhan perustamista.

Mulla on tuossa talon vieressä pottumaan pohjoisin kulma ja siihen ajattelin hyötytarhaa laitella. Ja yritän pysyä mahdollisimman pienessä mittakaavassa. Sellaisessa että sen oikeasti jaksaa hoitaa ja että siitä olisi enemmän iloa kuin huolta. Siinä on sitten tilaa jatkaa etelämmäs fiiliksen mukaan. Tänä kesänä pottujen tilalle tulee maanparannuskasveja ja kanoille talvipuuhailuksi kauraa ja muuta pientä kivaa.

Sain jo laitettua sormet multaan kun vaihdoin kärsiville sisäkukille uusia multia. Ne onkin joutuneet odottamaan pari vuotta ja vain kestävimmät tuntuu olevan jäljellä. Vaikka sitä ajattelee että rakentaminen ei veisi ihan kaikkea aikaa ja jaksamista, sen todellisen aikasyöpön huomaa vasta kun alkaa normaali arki palautumaan ja voi istua iltapäivän katsomassa pojan käsipallomatsia tai vaihtaa kukille multaa ilman että kaikenkattava raksastressi nakuttaa takaraivossa tekemättömiä projekteja.

Nautin siis täysin rinnoin kun vanhoja puutarhalehtiä selaillen suunnittelen yrttipenkkiä ja mietin pitäisikö laittaa istutuslaatikoita vai syväpenkkejä, mihin kohtaan tulee kompostori ja jälkikompostointikasat ja pitäisikö vihdoin etsiä se piikitön tuoksuva köynnösruusulajike mistä luin vuosia sitten ja sille laittaa paikka talon viereen.

Omavaraisuutta ajatellen otan nyt vihdoin itseäni niskasta kiinni ja opettelen käyttämään ruoanlaitossa kasvattamiani vihanneksia. Olen ilmoittautunut vihannesviljelykurssille josta toivottavasti saan lisää oppia miten tehdä asiat älykkäämmin ja yksinkertaisemmin.

Suunnitelmia tuntuu olevan paljon, se missä järjestyksessä niitä toteutuu jää nähtäväksi. Parasta on juuri nyt ottaa rauhassa itselle aikaa suunnittelulle ja opiskelulle.

Voi kun tuoksun voisi jakaa tätä kautta, kesän tuoksuja oli tupa tulvillaan kun keitin lapsille marjakiisseliä mansikoista, mustikoista, vadelmista, puna- ja mustaherukoista. Nam!


Eilen oli ihanan valoisa pakkaspäivä, sen kunniaksi ostin kukkia piristykseksi. Hyvää alkanutta kevään odotusta kaikille <3Tämä kirjoitus on osa omavaraisuus.orgin bloggaajien yhteispostaussarjaa. Pääset mukaan seuraamaan monen kirjoittajan omavaraisuussuunnitelmien toteutumista vuonna 2018. Uusi postaus tähän sarjaan tulee joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina.


8 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen kiisseli, pitäisiköhän ottaa mallia ja laittaa kattila tulille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä herkkuja tulemaan. Mä tunnen itseni aina vähän noidaksi kun odottelen keitosten valmistumista. Kiehu kiehu kiivaammin... ;)

   Poista
 2. Mukavaa tutustua toisiin bloggaajiin tämän postaussarjan myötä ja lukea heidän suunnitelmistaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin. Itse kokeilen nyt ensimmäistä kertaa tällaista yhteispostausta, hauskaa!

   Poista
 3. Tuokin on tärkeää, että kasveja ja alaa on sen verran, että jaksaa ne hyvin hoitaa. Ihana päästä seuraamaan postauksiasi tästä aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin onkin, huomaan että keväisin sitä hinkuu kaikkea ihanaa ja aivan liian paljon ja loppukesästä katselee harmitellen rikkaruohojen valtaamaa kasvimaata. Mulla siis teemana itsehillintä ja suunnitelmallisuus juuri tämän takia tänä vuonna. :)

   Poista
 4. Mukava tulla seuraamaan blogiasi :) Bongasin sinut Maatiaiskanasen Elämää - blogista.
  Ihanaa helmikuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit, täytyy tulla tutustumaan blogiisi! Oikein hyvää helmikuuta, toivottavasti kelit pysyy talvisina ja aurinkoisina!

   Poista

Kirjoitathan asiallisesti, kiitos kommenteista!