Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

lauantai 3. maaliskuuta 2018

Omavaraisuus vuonna 2018 osa 2

Kasvimaaprojekti ei ole juurikaan edennyt, edes suunnitelmien asteella. Mietin kovasti jo kesää ja kevään puuhia ja tajusin että on vielä muutama hankinta tehtävänä ennen kevättä. Samalla hoksasin että nämä hankinnat liittyvät kyllä vahvasti omavaraisuuteen, joten ne saavat olla tämän kirjoituksen aiheena.

Ensimmäinen hankinta, kivikiilat ja kiviporanterä.

Tulevan hyötytarhan ja kompostinurkkauksen pohjoisreuna on tuulelle alttiina ja parkkipaikan vieressä. Taloa rakentaessa nostettiin myös tien korkoa vajaa metri eli parkkipaikan ja pellon välissä on siis melkoinen korkeusero. Tähän suunnittelin matalaa kivireunusta, joka toimisi parkkipaikan puolella selkeänä reunana josta ei vahingossakaan voi ajaa alas. Pellon puolella sama kivireunus toimisi tuulensuojana, toki täytyy pellon päähän istuttaa myös pari puuta ja muutama pensas tuulta hajottamaan.

Kivet on omasta takaa, ne otettiin talteen kun jouduttiin räjäyttämään kalliota talon tieltä. Harmittavasti kivet on sellaisia pienen henkilöauton kokoisia ja rekka-auton painoisia. Eli jollain niitä täytyisi saada pienittyä. Kun meille asennettiin kivijalkaa, katsoin hurmaantuneena kuinka kiviä halkaistiin poraamalla kiviin reiät ja sitten kilkuttelemalla kiiloilla kivet halki oikeasta kohdasta. Asentajia selkeästi huvitti mun innostus ja sain heiltä malliksi yhden kiilasetin. Mulla on videokin tästä, löytäisinköhän sen jostain.

Tarvitsen lisää kiiloja, joten soittelin tutulle sepälle ja sovittiin että menen hänen luokseen oppiin ja tekemään lisää näitä kivikiiloja. Pajalla ei ole lämmitystä joten odotellaan maaliskuun loppuun josko siellä jo tarkenisi.


Toinen hankinta, joustopiikkiäes.

Kun ostin traktorin, sain mukana myös rullaäkeen. Pottumaata äestäessäni huomasin ettei sillä kovin sileää pintaa tehdä ja serkkuni kertoi että kannattaa hankkia joustopiikkiäes. Aika monta puhelua myöhemmin olen tullut samaan lopputulokseen, joustopiikkiäes täytyy saada. Ja sitäpaitsi, koskaan ei voi olla liikaa työkaluja ja ruostuvia maatalouskoneita pellon laidalla!


Kolmas on ruohonleikkuriin kerääjä.

Käytän ruohosilppua kasvimaalla katteena. Ruohonleikkuuta on melko paljon, vaikka suurin osa tontista onkin luonnontilassa eikä näin ollen hoideta ruohoa leikkaamalla. Ruohosilppua tarvitaan aika paljon joten olisi kätevää jos saisi kerättyä ruohosilpun samalla kun nurtsi leikataan. Haravointi on kivaa, mutta siihen menee niin järjettömästi aikaa.


Neljäntenä hankintana on isohko projekti johon olen pikkuhiljaa hankkinut materiaaleja.

Ajattelin että olisipa kiva rakentaa hobittikanala. Eikös vaan, ihan selkeä juttu!
No jos vähän tarkennetaan niin pölkkysavikanala. Oikeasti on tarve tehdä toimivampi kanala, tällä hetkellä kanat asustaa vanhassa puuladossa.

Materiaaleja tarvitaan kaikenlaisia pölkkysavikanalaan. Pölkkyjä on omasta takaa, niinkuin polttopuutakin. Savea ja hiekkaa nousi maasta kun kaivettiin talolle paikkaa. Kaikki maa-ainekset laitettiin omiin kasoihinsa, niin niitä on helppo hyödyntää sitä mukaa kuin ideoita pulppuaa.
Sitä kiveä siis on edelleenkin, se vaan pitäisi pieniä sopiviksi palasiksi kanalan perustuksia varten.
Soraa pitää tilata.
Ruokoa saan varmasti käydä jostain keräämässä, se tai olki tulee saven sidosaineeksi.
Vettä on kaivossa. Jonkin verran puuta pitää käydä ostamassa, kattoa varten. Sekä jotain jyrsijöitä kestävää verkkoa alapohjaan. Talkoolaisia tietysti aina tarvitaan tällaisissa projekteissa, toivottavasti niitäkin löytyy jotka tulee mun kanssa leikkimään savella!

Talvikuukaudet käytän siis pääosin suunnitteluun, hankintojen tekoon ja tiedon keräämiseen eri aiheista. Sitten kun aloitetaan hommat, on helpompaa kun tietää mitä tekee ja kaikki tarvittava on kerätty etukäteen valmiiksi. Silloin saan myös mieheni helpommin mukaan, hän kun mielellään tekee, mutta välillä saattaa epäillä projektien järkevyyttä. =D

Talvista puuhaa kuvan ja videon muodossa, ulkona on ihanaa!


Tämä kirjoitus on osa omavaraisuus.orgin bloggaajien yhteispostaussarjaa. Pääset mukaan seuraamaan monen kirjoittajan omavaraisuussuunnitelmien toteutumista vuonna 2018. Uusi postaus tähän sarjaan tulee joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina.

18 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kanala-projekti, odotan kovasti että pästään näkemään, millainen siitä tulee :) Kunhan kaikki ovat saaneet kakkos-osan linkit tuonne face-ryhmään, niin ne kannattaa laittaa tänne sinunkin sivulle :)
  Tämä sinun taustasi blogissasi on muuten aivan ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, katsotaan millä aikataululla kanala saadaan sitten lopullisesti valmiiksi. Päivittelin linkkejä, toivottavasti tulee vielä muitakin mukaan. On mukava lueskella muiden projekteja, saa aina uusia ideoita..

   Tausta on munkin mielestä ihana, se on sopivan värikäs eikä liian sliipattu. Valkoinen tausta ei vaan tuntunut istuvan mun puuhasteluihin =D

   Poista
 2. Kivikiilat ovat aika näppärät, itse en vain raaskisi pilkkoa kiviä, joten ovat todella vähällä käytöllä. Mutta tuommoiset räjäytetyt mötikät ovat omiaan kivihommiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviä tulee itsekin suojeltua, ne on niin monikäyttöisiä ja komeita. Täytyy laittaa kuvaa niistä isoista järkäleistä. Epäilen suunnattomasti saanko niitä lainkaan palasiksi kiiloilla, mutta täytyyhän sitä yrittää!

   Poista
  2. Saattavat ne toimia, vaikka olisi isokin järkäle, aikaa vain saattaa kulua. Pienetkin järkäleet ovat aika painavia siirrellä, mutta kun ne saa paikalleen niin eivätpähän ne heti karkaa :D

   Poista
 3. Oooh, nyt innostuin tuosta pölkkysavirakentamisesta. Itse voisin kokeilla jonkinlaisen muurin rakentamista tuolla tekniikalla. Ensin kuitenkin seuraan sinun projektiasi, jotta opin, että mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa talkoisiin mukaan kun aika koittaa! :) Täytyy itsekin perehtyä aiheeseen ja tehdä testisaviseoksia.

   Poista
 4. Hyviä hankintoja halajat; joustopiikkiäes tuli hommattua muutamia vuosia sitten ja yhdessä ruohonleikkurissamme on kerääjä. Voin suositella molempia!

  Meillä on halottu kiviä tällä tontilla kukkapenkkien reunuksiksi kivikiiloilla. Hyvin toimivat! Jos alkaa piheys iskemään omissa kivissä, ei muutakuin meiltä järkäleitä hakemaan! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että teillä on jo nämä havaittu hyviksi hankinnoiksi! Ehkä mieskin suhtautuu suopeammin mun hankintoihin..

   Oi kiitos kivitarjouksesta, mä luulen että nuo omat kivet riittävät muutamaksi vuodeksi nyt ainakin. Kasassa taisi olla neljä-viisi dumpperillista kiveä. Täytyy viritellä traktoriin pihalta löytynyt vanha kivitalikko, jos sillä onnistuisi niiden siirto kunhan on ensin vähän pienitty kiviä.

   Poista
 5. Meillä on muuten vanhastaan tehty pölkkykanala. Ei siellä kyllä valitettavasti enää kanoja ole - tai siis vielä ole, toivon mukaan joskus siis vielä on 😊 Rakennustapa ihmetytti aluksi suuresti, mutta onhan se ihastuttava. Vaatii tosin perusteellisen korjauksen. Sitä odotellessa mielenkiinnolla odotan, miten teidän pölkkykanalan rakentamisessa edetään 😊

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Aloin kiviä katselemmaan ja ajattelemaan ihan toisella tavalla. Tähän asti olen niitä vähän manaillut kun on niin paljon. Nyt voisinkin pohtia kuinka saisin niitä hävitettyä tarpeellisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet on kyllä mun lemppareita, niin monikäyttöisiä. Vielä kun oppisi niiden järkevän siirtelyn paremmin.

   Poista
 7. Mä niin haluaisin rakentaa kaiken mahdollisen pölkkysavesta! Olisi ihana kun pihan eläinsuojat olisivat sellaisia somia hobittitönöjä.. :D <3 Toivottavasti saat isännänkin innostumaan ja alatte toteuttamaan projektia!

  VastaaPoista
 8. Toivotaan että homma lähtee hyvin käyntiin. Eilen aloitin omenapuutarhassa omenapuiden leikkausta, tätä työsavottaa tuntuu olevan vänän tontin joka nurkassa..

  VastaaPoista
 9. Täytyykin kokeilla tuota pölkkysavirakentamista. Kiitos ideasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrothan sitten miten kävi, kiinnostaa kovasti samanlaiset projektit!

   Poista
 10. Kiva blogi sinulla ja sattumalta löysin:)

  VastaaPoista

Kirjoitathan asiallisesti, kiitos kommenteista!