Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

tiistai 8. tammikuuta 2019

Valmisteluja


Kesä on vielä kaukana, mutta valmistelut kesän projekteja varten on jo käynnissä. Yksi iso projekti on kanalan rakentaminen. Vanhassa kanalassa oli maalattia, oikeastaan kanalana toimi vanha puuvaja joka oli hatara vähän joka puolelta. Maalattian ja rakosten takia pihapiirissä joulupäivänä nähty kärppä, tai jokin muu pienpeto tappoi suuren osan kanoistani viime syksynä. Harmi ja suru oli mieletön ja päätös paremman ja turvallisen kanalan rakentamisesta oli sinetöity. 

Kanalaan liittyvissä toiveissa on tietysi kanojen hyvinvointiin liittyvät asiat ensimmäisinä, kuten hyvä ilmanlaatu, riittävä tuuletus, helposti siivottava, orsien vaihto pitää olla helppoa, hyvä ja lukittava kulkuluukku ulkotarhaan, erillinen pieni ulkotarha mahdollisia sairaustapauksia tai tipuja varten, kottikärryjen on mahduttava ovesta, lattian on oltava helposti siivottava, ikkunat etelään ja itään, hyvä eristys talven ja mahdollisten rumaäänisten kukkojen takia.

Mielikuvitustani kiehtoo ruohokattoinen hobittimaja, joten ruohokatto ja perinteinen ulkonäkö olisi plussaa. Kivijalka tehdään luonnonkivistä, koska niitä on. Pikkuveli ammattilaisena sai piirtää perustuskuvat ja rakennekuvat rakennusviraston ilmoitusta varten. Tonttimme on vanha kantatila, jota on aikojen saatossa lohkottu runsaalla kädellä ja lohkomisen takia meille on siunaantunut yhteensä seitsemän eri rajanaapuria joista ainoastaan yksi asuu vakituisesti ko tontilla. Näin ollen meille on helpompaa että kaupungin rakennusvalvonta hoitaa naapurien kuulemiset. Talon tieltä jouduttiin räjäyttämään kalliota, jonka seurauksena meillä on iso kasa erikokoisia kiviä tontilla odottamassa käyttöä. Osa kivistä on pikkuauton kokoisia joten ilman toimenpiteitä niitä ei voi tässä projektissa vielä käyttää. Koska maa on jäässä, on hyvä aika siirtää kiviä ilman että traktori uppoaa pehmeään maahan. Työkaluina tässä hommassa siis uskollinen Valmet, lantatalikko, muutama liina, yksi vaijeri sekä tytär.


Ensin siirreltiin kasan reunoilla olevia kiviä joita saatiin pyöriteltyä naisvoimin lantatalikon kyytiin. Tyttäreni innostui hommasta yhtä paljon kuin kala polkupyörästä, mutta kilttinä tyttönä auttoi ja siinä sivussa piti tietenkin tehdä uusimman kiinnostuksen kohteen mukaisia temppuja, tässä linkki.. 

Kasan päällä olevia kiviä vedettiin ensin vaijerin ja liinojen avulla sopivampaan paikkaan ja siitä sitten pyöriteltiin lantatalikon päälle. Osa kivistä oli sen verran painavia ettei jaksettu edes yhdessä pyörittää niitä kyytiin, joten vaihtoehtoinen kuljetustapa näkyy videolla. Tuntui kieltämättä vähän hullulta ulkoiluttaa kiviä pitkin pihaa, mutta menihän se noinkin.

Vielä jäi kasaan kiviä, mutta muutama saatiin jo siirrettyä pelipaikoille odottamaan kevättä ja kaivuria. Koira mittakaavana vieressä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti, kiitos kommenteista!