Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

tiistai 29. maaliskuuta 2011

ahkerointia

Nonni, nyt ollaan vähän petrattu myös tottiksen saralla. Tänään otin itseäni niskasta kiinni ja tehtiin nakeilla perusjuttuja mutta otin vauhtia ja iloa tekemiseen mukaan. Indy syttyi hyvin ja siitä näki että täähän olikin hei kivaa!!

Hakua ollaan tehty melkein joka päivä, lenkkien ja pihapuuhien yhteydessä. Yritetty panostaa siihen että pääsisi tuulen alta etsimään hajun itsenäisesti ja siitä suoraan kokonaan tai osittain piilossa olevalle maalimiehelle ja suora palkka. Tykkää tehdä ja ilmaisee löytäneensä hajun hyvin selvästi työskentelemällä nenällä.

Päästiin rakennusetsintää tekemään Meltolaan. Ensin käytiin tutustumassa rakennukseen, joka on kaksi kerroksinen kerrostalo kellarilla, kaikki huoneet täynnä romua. Indy oli tutustumiskierroksella omasta mielestään etsimässä esineitä, nenä kävi ja kaikki nurkat halusi tarkistaa. Oli vauhti päällä mutta kuitenkin kuunteli! Tutustumisen jälkeen otettiin kaksi kierrosta etsintää joissa ensimmäisessä mm oli puoliksi piilossa ja toisessa kokonaan piilossa. Teki hyvin töitä, mutta selkeästi oli etsimässä myös esineitä. Johtuu tietenkin siitä että ollaan tehty pääosin sisällä esine etsintää ja ulkona ihmisiä ja esineitä.

Olen silloin tällöin soitellut koululle ja kysellyt neuvoja, taas oli sellainen hetki. Aiheena esineet, olen etsityttänyt ihan kaikennäköisiä esineitä ja randomina (ei koskaan hyvä idea..) otin matkaan leathermanin varustevyöstäni. Kokeilin nopeasti jos Indy suostuu sitä kantamaan ja hieman epämiellyttävältä näytti mutta nosti kuitenkin sen maasta ja antoi minulle. No eikun etsintää tekemään. Persiillehän se meni. Ensimmäisenä haistoi ja löysi juuri leathermanin, ei siinä muuten mitään, mutta kun Indy näki mikä esine oli kyseessä, paineli  ihan pokkana siitä yli eikä tuonut sitä. Voihan räkä. Noin puolivälissä etsintää löysi sen uudestaan ja ilmaisi, muttei edelleenkään nostanut sitä, en kiinnittänyt siihen juuri huomiota mutta palkkasin normaalisti ja yhdessä ihmeteltiin että mikäs se siellä olikaan. Tästä siis huolestuneena soittamaan Miikulle ja onneksi sain taas hyviä neuvoja. Muu etsintä meni hyvin, ollaan vielä etsitty vapaana ja tällä kertaa oli turhan paljon juoksentelua mutta kuitenkin etsii itse melko hyvin kaikki paikat ja tarkentaa pyynnöstä. Lukee hyvin paljon rintamasuuntaa ja sillä voi hyvin ohjata tarvittaessa mutta saa myös olla tarkkana omasta kropastaan ettei tule rajoittaneeksi aluetta.

Tein myös sheippausta pitkästä aikaa. Tai miten tuo nyt pitäisi sanoa, sheipattiin, sheippasin. No ihan sama. Kuitenkin naksulla lähdin sheippaamaan temppua jossa koiran olisi tarkoitus pyörähtää itsensä ympäri. Aloitin kriteerinä pään liike ja sen tajusi hyvin, tarjosi kaikennäköistä muutakin. Yritin tehdä analyysiä mitä olen opettanut naksulla ja lopputulos oli melko surullinen. Pääsääntöisesti olen houkutellut tai käyttänyt kosketusalustaa tai vastaavaa saadakseni esille liikkeiden alut, vain vähän mutta puhdasta sheippausta tuskin on tehty yhtään. Tästä suivaantuneena nyt ruvettiin tekemään puhdasta temppuilua ilman sen tärkeämpia tavoitteita, kunhan koira oppii ja ohjaajakin ehkä jotain..

Laitan tähän pari kuvaa Pepestä ja Indystä lenkillä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, mutta Pepe on ihan loistava! Laittaa Indyn järjestykseen jos on tarvis, mutta kuitenkin tykkää painia ja hepuloida tuon riiviön kanssa. Ja me saadaan parantaa maailmaa sillä aikaa Jennyn kanssa.. =D