Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

lauantai 18. tammikuuta 2020

Top 10 taitoa

Tsajut haastoi muut omavaraisuudesta kiinnostuneet kirjoittamaan top 10 listan omavaraisuuden etsinnässä tarvittavista taidoista.

Olen hirvittävän huono kirjoittamaan annetusta aiheesta, helpoiten tekstiä syntyy kun päästää oman mielensä valloilleen, asettaa sormet näppäimille ja antaa mennä. Kokeillaan nyt kuitenkin, erityisesti sen takia että edellisestä tekstistä on jo kauhean pitkä aika.

Tässä tulee top 10 lista omasta mielestäni tärkeistä taidoista omavaraisempaa elämää etsiessä.

1. Tiedon hankinta

Hanki tietoa itsellesi ja ympäristöllesi tärkeistä asioista. Kartoita ensin mitä resursseja sinulla on, miten sitä voi parantaa, mitä kaikkea sillä voi tehdä.

Kartoita sen jälkeen asiat mitä sinulta puuttuu ja harkitse voiko niitä toteuttaa jollain tavalla sinun resursseillasi, sinun ympäristössäsi. Jos voi, tartu toimeen, mutta etsi ensin mahdollisimman paljon tietoa asiasta.

Kun olet päättänyt mitä haluat tehdä, etsi mahdollisimman paljon tietoa kyseisestä asiasta. Kannattaa tehdä asiat viisaasti ja jos on olemassa tieteellistä faktaa, kokemusperäistä tietoa tai perinnetietoa asiasta, ota niistä oppia niin pääset helpommalla.

Etsi rohkeasti tietoa erilaisista lähteistä. Hyvin usein keskusteluissa huomaa että ihmiset saavat tietonsa vain muutamasta lähteestä. Hyödynnä netti, kirjasto, kirppisten kirjavalikoima, muista myös kysellä ihmisiltä jotka ovat mahdollisesti joskus tehneet itse samaa tai edes eläneet sinä aikana kun tarvitsemaasi taitoa on käytetty arkielämässä. Näiltä ihmisiltä, usein vanhemmat sukulaiset tai tuttavat saattaa tipahtaa vaikka yksi termi, jonka avulla saat taas haettua uutta tietoa.

Hyödynnä myös alan oppilaitokset, pieni keskustelutuokio opinto-ohjaajan kanssa saattaa avata taas uusia näkymiä ja olet entistä viisaampi. Ole tiedonhaussa viitseliäs, utelias ja avoin. Kysele, kuuntele ja sisäistä saamasti tieto. Muista että on olemassa tietoa jonka olemassaolosta et osaa edes haaveilla!



2. Resurssit ja priorisointi

Ole tarkkana resursseista, vaikka puhutaan omavaraisuusasteen kasvattamisesta, kaikkea ei tarvitse osata tai tehdä itse.

Mieti tarkasti, tarvitsetko todella tuota uutta taitoa, vai onko joku jolta voit pyytää apua siinä asiassa. Löytyykö taidon opetteluun tarvittava opastus osaavilta ihmisiltä, kirjoista tai youtubesta, vai pitääkö kuitenkin käydä kurssi lisäksi. Vaatiiko taito ja sen suorittaminen jonkin lisenssin ja kuka sen myöntää ja mitä se maksaa.

Voitko ostaa palvelun, meneekö palvelun ostamiseen vähemmän rahaa kuin taidon opetteluun ja siihen liittyvien tarvikkeiden hankintaan. Missä säilytät ko tarvikkeet, onko niille tilaa ja onko sinulla mahdollisuus hankkia ne.

Mieti myös kuinka paljon aikaa kuluu uuden taidon hankkimiseen, tekeekö kuitenkin osaava ammattilainen tämän asian nopeammin kuin sinä. Voitko tehdä asian itse, onko sinulla siihen aikaa ja millä aikataululla saat asian valmiiksi. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin sata puolivalmista projektia, joista ei ole hyötyä ennen kuin ne on tehty valmiiksi.

Laske myös kuinka monta kertaa voit käyttää hankittua taitoa tai tietoa vuoden aikana. Voitko hankkia taidon avulla rahaa, tai käyttää sitä vaihtokaupan välineenä. Itse käyn mielelläni kursseilla, myös aivan turhilla kursseilla on tullut käytyä. Usein mies kyseenalaistaa kurssien järkevyyden, mutta oma sijansa on myös hyvällä ololla. On vaan niin hauskaa tehdä jotain ihan erilaista yhden viikonlopun ajan, olla poissa kotoa ja opetella jotain uutta taitoa, syventyä siihen ja harrastaa sydämensä kyllyydestä. Silti harkitsen tarkkaan mille kursseille tai mitä taitoa lähden kokeilemaan.

Esimerkkinä priorisoinnista käytän ojien kaivamista. Jos pitää aukaista pieni pätkä umpeen kasvanutta ojaa, sen voi tehdä itse lapiolla. Siihen kuluu ehkä puoli päivää aikaa, mutta saat sen tehtyä eikä tarvitse käyttää siihen suurta summaa rahaa. Jos taas tarvitsee parantaa vaikka puoli kilometriä pelto-ojia, niitä ei kannata lähteä kaivamaan lapiolla, vaan käyttää ammattilaista jolla on tarvittava kaivinkonekalusto ja joka tekee homman puolessa päivässä. Rahaa kuluu, mutta homma tulee tehdyksi.

Tärkeää on harkita onko homma tehtävä vai ei. Pelto-ojien aukaisu oli todella hyödyllinen, koska asumme hyvin vetisellä paikalla. Jos ojat ei vedä, kaikki paikat lilluu vedessä. Vaikka työ oli kallista, se oli pakko tehdä ja se hyödyttää viljelyä ja vesitalouden toimimista.

Ota huomioon vuodenaikojen vaikutus projektien toteuttamiseen. Talvella voi tehdä asioita joille kesällä ei ole aikaa. Istuta puut ja pensaat syksyllä, pääset helpommalla kastelun kanssa.

Asioiden suunnitteluun käytetty aika maksaa itsensä takaisin kun vihdoin aloitat projektin.



3.  Hankitun tiedon jalkauttaminen käytännön toimiksi

Kun olet hankkinut tietoa, harkinnut huolellisesti, suunnitellut huolellisesti, laskenut ajan ja materiaalien kulutuksen ja etsinyt talkoolaiset, hanki kaikki tarvittava ennen projektin aloittamiselle otollista ajankohtaa ja sitten ryhdy toimeen. Aloita, rupea, kisko työhanskat käteen ja ota kunnon ote työkalusta ja menoksi.

Aloittaminen tuntuu monesti vaikealta, ainakin kun puhutaan asioista joita et ole tehnyt aiemmin. Siitä huolimatta se on tehtävä. Varsinkin uusien projektien kanssa anna itsellesi alussa aikaa ymmärtää mikä on paras tapa viedä projektia eteenpäin. Pitääkö kuitenkin tehdä ensin tuo ja sitten vasta näin, vai onko parempi laittaa ensin tämä ja sitten se tuo. Rauhallisuus ja riittävä harkinta alussa on mukavampaa kuin vauhdikkaasti tehdyn alun jälkeen purkaminen ja sitten uudestaan tekeminen.

Kun olet aloittanut, työskentele sinnikkäästi ja muista tärkeimmät eli ravinto ja lepo. Ei maksa vaivaa tehdä puolitehoilla huolimattomasti vain sen takia että et raaski pitää ruokataukoa tai mennä illalla lepäämään ajoissa. Ja muista että projektin voi antaa huilata välillä, pitää siitä taukoa, kunhan pidät kiinni siitä että sekin pitää saada valmiiksi. Mitään projektia ei kannata lykätä liian pitkään, muuten se on kohta vain romuläjä.

4. Yritä uudestaan, vielä kerran

Jos et onnistu ensimmäisellä kerralla, mieti mitä teit, miten ja yritä uudestaan. Viljelyssä on niin monta muuttujaa että vaikka tekisit kaiken oikein, voi tulla yhtäkkiä kylmä tai kuivaa tai karmea sadekausi ja kaikki menee pipariksi. Silloin ei auta kuin todeta olosuhteet ja yrittää uudestaan ensi vuonna.

Olisi aivan ihanaa saada joskus maissin kasvatus onnistumaan. En ole koskaan vielä siinä kunnolla onnistunut, mutta sepä ei tarkoita että ensi vuonna ei voisi onnistua. Yritän ainakin!



5. Polttopuut

Siirrytään sinne konkreettisiin asioihin. Polttopuiden hankinta on meille yksi tärkeimpiä asioita. Me olemme onnellisessa asemassa, appiukolla on metsää ja saadaan sieltä puut. Saaminen kuulostaa kovin helpolta, todellisuudessa talvisin raivaamme tuulenkaatoja, raivataan sitä kaipaavia metsiä, kuljetetaan, pilkotaan, kuivataan ja taas kuljetetaan puuta edestakaisin. Moottorisaha, vesuri, kirves ja klapikone on ahkerassa käytössä. Kuin myös peräkärry, mönkijä ja erilaiset liinat. Talvisin kuljetaan suksilla ja kesäisin kävellen metsissä ja katsellaan mitä pitää tehdä. Appiukko tietysti päättää miten ja milloin asiat tehdään, mutta osallistutaan keskusteluun ja hommiin.



6. Ruoan kasvattaminen, puut, pensaat, kylvöt, liha, munat

Ruoan kasvattaminen taitaa olla itsestäänselvyys tällä listalla. Kuinka paljon ja mitä pystyt kasvattamaan, onko sinulla joutomaata jonka voi kesyttää lavatarhaksi tai ruukkupuutarhaksi.

Me ollaan oltu kohta viisi vuotta tällä tontilla ja niin paljon on tekemistä että välillä ahdistaa. Kasvatamme pottuja, porkkanoita, sipuleita, marjoja, yrttejä, herneitä, papuja, tomaatteja ja vaikka mitä mutta silti tuntuu että joka vuosi tulee lisää ideoita. Loppiaisena kylvin ensimmäistä kertaa syyskylvönä (tai talvihan se oikeastaan jo oli) naurista, lanttua, palsternakkaa ja mukulaselleriä. Toivottavasti itävät keväällä hyvin. Kylvin nämä lavoihin, koska kuitenkin unohdan missä ne on jos peltoon laitan ja sitten äestän kaiken nurin keväällä.

Lihan kasvatus vaatii osaamista vähän enemmän, me ollaan yleensä pidetty kesäisin pässejä. Ostan pässin ystäväni luomutilalta keväällä vieroitusaikaan ja kesän ne saavat kasvaa meillä pitäen samalla perinnemaisemaa yllä, raivaten pusikkoja ja syöden kaikkea mahdollista näiltä luonnotilassa jo vuosikymmeniä olleilta laitumilta. Syksyllä pässit menevät teurastamolle, käytän yleensä Lallin Lammasta koska siellä panostetaan lampaiden käsittelyyn.

Kanoja meillä on ollut monta vuotta, nyt on rakenteilla kärppävarma kanala, joten tällä hetkellä kanoja ei ole.

Eläinten kanssa toimiminen vaatii myös taitoa ja valtavan määrän tietoa sekä aikaa. Se on onneksi antoisaa ja usein hauskaa mutta myös työlästä ja aikatauluihin sidottua. Taito siis tämäkin, minun mielestäni.






7. Rakentaminen

Yksi oleellisista taidoista omavaraisempaa elämää tavoiteltaessa on ehdottomasti rakentaminen. Perusnikkaroinnilla pärjää aika pitkälle, kunnes tekee mieli rakentaa jotain vähän isompaa joka vaatii jo tietoa kantavuuksista ja materiaalien ominaisuuksista. Sitä ennen pitää kuitenkin osata rakennella eläimille sadesuojaa, kanalaan verkkoaitaa aitauksen seiniin ja kattoon, rakentaa pieni rappunen tai kanalle munintapesä, korjata tuulessa repsahtanut ovi tai aitaa.

Pääasia siis että työkalut pysyy kädessä ja niitä on pieni valikoima. Muutamalla peruskäsityökalulla pääsee pitkälle. Opettele siis käyttämään työkaluja ja teroittamaan sitä vaativat. Tylsällä moottorisahalla, kirveellä tai taltalla ei tee yhtään mitään.

Rakentamista on monenlaista ja senkin oppii tekemällä, hakemalla tietoa ja hakeutumalla jonkun osaavan apulaiseksi.

Lisäksi pitäisi olla jonkinlainen ymmärrys erilaisten koneiden huoltotarpeesta, huollot voi aina teettää jollain osaavalla mutta koneita ja laitteita pitää muistaa huoltaa säännöllisin väliajoin.





Kuvassa Tormek teroituslaite. Helppo ja kätevä!



8. Teurastaminen ja lihan käsittely

Jos sinulla on eläimiä, opettele edes hätälopetus. Jos eläin onnistuu loukkaamaan itsensä pahasti, se on saatava kärsimästä pois mahdollisimman nopeasti ja oikeilla menetelmillä.

Halvemmalla pääset jos osaat myös nylkeä, suolistaa, riiputtaa, leikata ruhon oikein. Kesäpässit olen lähettänyt teurastamolle kun sen aika on, mutta tämä on taito mikä kannattaa opetella.

Olen yhden kerran lopettanut, nylkenyt jne lampaan itse joten tässä on vielä petrattavaa. Ei sitä yhden kerran jälkeen muista.

Nyt olen ollut eläkkeellä olevan lihanleikkaajan opissa, hän opettaa minulle miten ruho leikataan paloiksi oikein. Tuomio oli että tänä vuonna vielä muutama yhdessä ja sitten pärjään jo yksin. Pakkasessa on lohduttava määrä lihaa joten pärjätään aika pitkään omilla lihoilla.



9. Käsityöt

Millaisia käsitöitä kannattaa opetella riippuu tarpeestasi ja omista kiinnostuksen kohteista. Itse olen opetellut viime syksynä kehräämään villasta lankaa. Se on erittäin hyödyllistä silloin kun pitää pieniä määriä lampaita ja haluaa lankaa, mutta villaa tulee vain vähän. Joissakin kehräämöissä on minimikilomäärä kuinka vähän villaa sinne voi lähettää.

Kävin kehruukurssin, mutta sitä ennen opettelin kehräämistä youtube-videoiden perusteella. Kurssilla sain lisäksi hyviä ohjeita miten tehdä homma paremmin joten kummastakin oli hyötyä.

Ostin kierrätyskeskuksesta rukin, hieman puutteellisen mutta toimivan. Kehrääminen on kovin meditatiivista, sitä ei malttaisi millään lopettaa kun sen aloittaa. Mutta niin on melkein kaikkien käsitöiden kanssa.

Osaan jotenkin kutoa, mutta en ole viitsinyt lähteä tekemään isompia projekteja kun lähipiirissä on sellaisia maratoonareita jotka kutaisevat tuosta vaan villapaidan. Joten olen tyytynyt keritsemään, lähettämään villat kehräämöön, värjäämään ne kasvi- tai sieniväreillä ja lähettämään langat toiveiden kera näille kutojille. Yhteistyö toimii hyvin!
Arvaatteko kuinka ihanaa on kiskaista omien lampaiden villoista kudottu villapaita päälle, sitä osaa arvostaa vähän eri tavalla kun tietää työn määrän.

Puun työstö kokonaisuudessaan on hyödyllinen taito niin omakotiasujalle kuin omavaraisuudesta haaveilevalle. Puusta voi tehdä melkein mitä vaan, joten ei kun opettelemaan. Lähiaikoina olen tehnyt kasvavaa aitaa, punonut kukkapenkin reunusta aidan ylijäämämateriaaleista, vuollut oksasta puukauhan, tehnyt muutaman leikkuulaudan, poistettu maaleja vanhoista puuovista, tehnyt yhden kyltin ja nyt on kaverilta tilaustyö jostain kutomiseen liittyvästä puikosta. Eteiseen pitäisi tehdä penkki ja siihen alle laatikot, nyt siinä on epämääräisiä penkkejä ja kasa kenkiä mihin jokainen sisääntulija kompastuu.

Haluaisin kovasti osata tehdä teetä ja osata käyttää kasvattamiani yrttejä paremmin ruoanlaitossa.






10. Haaveilu

Haaveilu on myös tärkeää, mistäs ne uudet ideat muuten kumpuaisivat? Hauskuutan itseäni haaveilemalla joutohetkinä, kun vaikka odottaa jotain tai tekee kuntoutustreeniä. Samalla voi upota ajatuksiinsa ja miettiä olisiko mitenkään mahdollista kaivaa kallion kylkeen osittain maan alla olevaa kasvihuonetta, vai tulisiko siihen sittenkin pieni lampi jossa voisi uida ja miten siinä sitten pysyisi vesi. Tai tekisikö tulistelupaikan talon viereen ja lähteekö se sitten lapasesta ja tuleeko siihen sittenkin kesäkeittiö vaikka olenkin huono tekemään ruokaa.

Pitäisikö laittaa kanalaan millaiset ikkunat ja miten päin aitaus laitetaan, millainen kulkuluukku niille tehdään.

Milloinkohan tulisi sen verran pakkasta että maa kestäisi traktoria ja saisin isoja kiviä haettua pellolta kiviaitaprojektia varten. Mistäköhän kohdasta lähtisi ja pitäisikö siihen aitaan tehdä jotkin kasvatusaltaat niinkuin oli puhe vai pelkkä aita ja niin edespäin.

Kuulostaa ehkä siltä että projektien määrä kasvaa räjähdysmäisesti, mutta todellisuudessa yritän edes jotenkin pitää näitä järjestyksessä siten että ne valmistuisivatkin joskus. Haaveilla kuitenkin saa ja sanon aina miehelle kun selitän mun ideoita että anna mä intoilen! Haluan innostua ja ihmetellä miten joku asia tehdään, vaikka en sitä koskaan toteuttaisikaan.




Myöhästyin jo deadlinesta mutta ei se haittaa, tämä oli ihan hauskaa kirjoittaa vaikka tulikin hyvin pitkä ja listamainen sepustus. Jännä nähdä mitä muut ovat laittaneet listoilleen!



Tsajut
Puutarhahetki
Wannabee farmari
Sarin puutarhat
Jovelassa
Korkeala
Pienen pieni farmi







2 kommenttia:

  1. Tuntuu, että muillakin blogeilla on ollut se mieleen jäävin tai tärkein kohdassa 8. Ehdottoman tärkeätä on osata ja pystyä toimimaan hätälopetus tilanteessa. Tilalla on oltava välineet vaikka itse ei pystyisi tekemään mutta osaisi neuvoa käytön. Opettelu on tärkeätä, ettei se ensimmäinen kerta olisi se hätätapaus. Meillä opetellaan puupökkelöön pulttipyssyn käyttöä jokainen kesä. Joskus ajattelin, että opetan jokaiselle pidempi aikaiselle kesä vieraalle myös mutta totesin sen turhaksi.

    VastaaPoista
  2. Tärkeitä taitoja tässäkin listauksessa. Minusta olisi hyvä, kun jossain järjestettäisiin kurssi aiheella: Miten aloittaa ikävät työt ilman vitkuttelua? Ikävien puuhien lykkääminen on oikea helmasyntini ja johtaa useimmiten siihen, että tekemätön homma eskaloituu miniluokan katastrofiksi. Esim. ei viitsi siivota autoa --> lähde häihin ykköset yllä ja yltäpäältä auton penkeiltä tarttuneessa purussa :) tai ei viitsi laittaa omenapuille syksyllä verkkoja --> osta seuraavana syksynä uudet 15 taimea ja ne himputin verkot.

    VastaaPoista

Kirjoitathan asiallisesti, kiitos kommenteista!