Aineen valinta oli hankalaa ja päätös syntyi kokeilujen, muutaman mutkan, tiukan tiedonhankinnan sekä loppupelissä sään saneleman ongelman ehdoilla.
Paljon rakentamiseen ja vanhojen talojen kunnossapitoon liittyviä keskustelupalstoja olen lukenut ja siellä on useita koulukuntia sisäpintojen osalta. Osa vannoo vanhan, patinoituneen pinnan nimeen ja mikäs on vannoessa, kaunistahan se satavuotias, käsin piilutettu hirsipinta on. Toinen puoli pähkäilee uusien rakennusten uusia hirsipintoja, miten ne käsiteltäisiin ja usein päädytään erilaisiin puuvahoihin, öljyihin, tai muihin jonkin verran vaaleaa pigmenttiä lisääviin aineisiin. Uudet, koneella höylätyt hirsipinnat tai liimapuupinnat, millainen meidänkin hirsi on, ei vaan ole verrattavissa ulkonäöltään siihen käsin piilutettuun, joten pinnan käsittely on syytä miettiä tarkasti.
Yksi lisähaaste on se etten itse halua hirren päälle mitään ainetta joka estää puun kosteutta vastaanottavan ja luovuttavan ominaisuuden heikentymisen, eli yleensä puhutaan puun hengittävyydestä, vaikka ei se läpi hengitäkään vaan lähinnä pinnat ottavat vastaan ja luovuttavat kosteutta ympäröivän ilmankosteuden muuttuessa.
Mikään valkoinen tai vaalea aine ei miellyttänyt, ei vaha, ei erilaiset kuultomaalit, osmoa olen käyttänyt paljon aiemmin ja sen hinta ja työstämistapa kauhistutti koska käsiteltävää alaa on hyvin paljon. Bloom oli melkein yhtä kallista, enkä pitänyt vieläkään siitä valkoisuudesta mikä näistä tulee. Mielessä oli lähinnä sävy, joka löytyy vanhoista suopakuuratuista lankkulattioista. Sellainen vaalea puu, kyllä te tiedätte.
Suopakuuraustakin mietin seinille, mutta samoihin aikoihin törmäsin aineeseen nimeltä Tremax. Tremax on puunvalkaisuaine, jonka käytöstä kävin pitkiä keskusteluja Suomen luonnonmaalit yrityksen kanssa, joka toimii aineen maahantuojana. Tremax ei ole missään nimessä mikään luonnontuote, saatikka luontoystävällinen, vaan melkoisen tymäkkä aine, vaikkakin tuotteen sisältämiä aineita käytetään hyvin monessa päivittäistavaroiden valmistuksessa.
Kuvassa käsitelty ylhäältä, alhaalta kolme alinta riviä käsittelemättä. Aine on tuollaista vähän kellertävän väristä levitettynä.
Pakko oli oman mielenrauhan takia selvittää mitä kyseinen aine sisältää ja tällaista selvisi.
Tremaxin vaikuttavat aineet on natriumhypokloriitti ja natriumhydroksidi.
Natriumhypokloriitti on kemiallinen yhdiste jota käytetään valkaisuaineena ja hapettimena. Sitä käytetään selluloosan valkaisuun ja uimahallien veden desinfiointiin.
Natriumhydroksidi on vahva emäs, arkikielessä lipeä tai kaustinen sooda. Natriumhydroksidi on tärkeä teollisuuskemikaali jota käytetään suuria määriä mm paperin ja sellun valmistuksessa, petrokemikaalien, tekstiilien saippuan ja pesuaineiden tuotannossa.
Eli hurja aine, mutta hyvää siinä on se ettei se jää hirren pintaan vaan haihtuu pois, mahdollistaen myöhemmin minkä tahansa pintakäsittelyn. Haihtuminen aiheuttaa sen että aine haisee jonkin verran kloorille ja hyvästä tuuletuksesta tilassa on tärkeä huolehtia. Ehdottoman tärkeää on myös silmien suojaus ja hanskojen käyttö, tota ei todellakaan halua silmiin. Käsissä ei ole aiheuttanut mitään muuta kuin ihon kuivumista. Housuissa sen sijaan on kaunis täplitys kun olen roiskanut sitä vaatteille. Tänään myös takapuoli sai osansa kun en mahtunutkaan telineiden ja seinän välistä niin tyylikkäästi kuin luulin mahtuvani.
Kuvassa työvälineet eli harja, muovisanko, sivellin, sangon pidike eli metallilanka tossa vieressä, tikkaat ja niiden takana lauta ruuvattu levyyn, lisää lähinnä mielenrauhaa kiivetessä korkealla ja korkeat telineet huippua varten.
Ulkonäön lisäksi tärkeää oli homeen eliminointiominaisuudet, ja tämä olikin se viimeinen niitti valintaan.
Joku saattaa muistaa ikkunoiden säilytyskuvan aiemmassa postauksessa jossa sanoin että tähän palataan vielä! Tässä linkki ja nyt tulee syy. Eli ikkunat tilattiin asennusporukan toiveesta viikolle kuusi jotta ne saatiin nostettua nostimella sisälle taloon oikeisiin paikkoihin odottamaan ennen katon asentamista. Muuten loistava idea, mutta sää aiheutti ongelman joka huomattiin vasta myöhemmin. Katon asentamista edelsi pitkä jakso vesisateita, mikä aiheutti harmaita hiuksia minulle koska yritin suojella epätoivoisesti muovivirityksillä ikkunoiden kastumista sisällä. Ikkunoiden suojaaminen onnistui loppujen lopuksi hyvin, mutta myöhemmin huomattiin että ikkunapakettien päälle satanut vesi oli roiskunut myös seinillä aiheuttaen homepilkkuja tiettyihin kohtiin seinistä ja pahin oli juuri tuo olohuoneen pitkä seinä. Kun ikkunat oli asennettu ja katto päällä, seinät kuivat ja kaikki hyvin niin yhtäkkiä huomattiin että seinissä on pilkkuja. Siitä sitten etsimään homeenestoaineita, kunnes älysin tiedustella Suomen luonnonmaaleilta soveltuuko seinille jo kaavailtu Tremax tähän, ja niin he lähettivät mulle pikapikaa testipaketin ja avot, pilkut häipyivät. Tässä alla kuva ennen ja sitten heti ensimmäisen käsittelyn jälkeen.
Tämä paniikkiakin jo aiheuttanut homepilkkujen tulo vaan lujitti päätöksen aineen käytöstä. Nyt olen pari päivää vedellyt sitä seiniin ja olen kyllä ollut tyytyväinen ulkonäköön. Ensin hinkkasin vesirätillä kaikkia tummia sormenjälkiä mitä innokkaat talkoolaiset oli seiniin jättäneet, ammattilaisethan ei seiniin koske =D . Sekin jäi nopeaan pois kun huomasin että kaikki lika lähti tolla aineella pois, ei tarvinnut erikseen pestä ensin.
Toki pölyt harjasin pois ensin. Ikkunat on syytä suojata huolellisesti jos vähänkin epäilee roiskivansa, koska aineesta saattaa jäädä jälkiä lasiin, metalliin ja maalattuun puuhun. En tietenkään itse jaksanut suojata ikkunoita, vaan rajattoman itsevarmuuden turvin päätin levittää ainetta varo-varovasti ikkunoiden lähellä.
Yritän saada seinistä järkeviä kuvia kun lopullinen väri on asettunut. Nyt on osaan seinistä vedetty kaksi kierrosta ainetta ja osaan ei vielä mitään. Aine on levitettäessä kuin vettä, valuu todella nopeasti ja siksi kannattaa harjoitella jossain kohdassa missä valumajälki ei haittaa. Nopeasti käsittelyyn tottuu ja oppii miten vähän ja millä tavoin sitä kannattaa levittää. Tuntuu olevan todella riittoisaa, lähetin sähköpostitse tilauksen jossa kerroin lattiapinta-alan jonka seiniin sitä tarvitaan ja he laskivat kuinka paljon sitä kuluu ja lähettivät sen mukaan ainetta.
Tästä tulikin pikkaisen pidempi kirjoitus, lähinnä koska itse etsiessäni tietoa ja kokemuksia tuotteesta kumpaakin oli tarjolla melko vähän ja sekin vähän joko ylistävää tai täysin luokatonta. Eli paras oli testata itse.
Suomi hävisi juuri Tsekille jääkiekossa, pyh. Mutta nyt mä voin mennä nukkumaan. Loppuun vielä pakollinen kukkakuva.
- yhteistyössä Suomen Luonnonmaalit oy:n kanssa -
Moikka!
VastaaPoistaLaitoitteko sisäseiniin Tremaxin päälle jonkun pintakäsittelyaineen? Jos, minkä? Mietityttää puun huokoisuus ja tahriintuminen, jos jotain suojaa (puuvaha tmv., minä haluan myös sen uuden puupinnan värisen puun, en valkokuullettua) ei ole.
Suurkiitos jo etukäteen!
t. Maija
Moi Maija!
PoistaTarkoitus on käsitellä keittiötason takana oleva seinä Osmo colorin Top oililla. Se on vielä vaiheessa, joten kokemusta ei ole miten se toimii tremaxin päällä. Olettaisin että hyvin. Laittelen kuvaa sitten. Muualle hirsiin en ole laittanut mitään suojaa. Tremaxilla tai kloriinipesuaineella jos pyyhkäisee niin näyttää lähtevän isommatkin liat myös myöhemmin. Kun hirsi on höylätty, se on vähemmän huokoinen kun hiottu pinta.
Tsemiä päätöksentekoon, se tuntuu olevan haastavin osuus koko rakentamisessa.
Kevät
Kiitos paljon! Katsotaan mihin päädytään. Kenties alkuun sitten uskaltaisi seinät paljaiksi jättää, ehtiihän ne sitten myöhemmin käsittelemään, jos siltä tuntuu. Tsemppiä teillekin!
PoistaMoi! Onko Tremax käsitelty seinä muuttunut vuodessa?
PoistaMoikka, voisin ottaa huomenna päivänvalossa kuvan tähän. En itse ainakaan huomaa eroa, vaikea nähdä kun on tässä koko ajan. Hyvin huomaa eron tuohon seinään jota ei ole käsitelty, se on tummunut reippaasti.
PoistaTuo sydänpuu kiinnostaisi kovasti, sekä se käsittelemätön seinä missä olisi myös sydänpuuta mukana. Itselläni on tulossa todella punainen mökki.
VastaaPoistaMä yritän kuvailla huomenna. Tosiaan meillä on Honkarakenteen painumaton hirsi, joten käytännössä se on liimapuuta. Hirsissä löytyy myös sydänpuuta ja pintapuuta. Melko punaista näyttäisi olevan tuo käsittelemätön. Pitäisikin melkein testata millaiseksi jo punertunut puu muuttuu tremaxilla.
PoistaOlisiiko sitä uudempaa kuvaa kuinka käsittely on kestänyt aikaa
VastaaPoistaMoro! Meille on tulossa kesällä kuusihirsinen mökki ja sama suunnitelma. Eli pelkkää Tremaxia sisäpintaan ja TopOilit keittiön välitilaan. Kokemukset kovasti kiinnostaisi kuulla!
VastaaPoista