Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

torstai 27. tammikuuta 2022

Pölkkysaviresepti

 Pölkkysavirakentamiseen savilaastin reseptiä lupailin tuossa edellisessä kirjoituksessa. Ajattelin ensin lisätä sen vanhaan postaukseen, mutta menköön nyt näin. 

Selailin tänään reseptikirjaani kun tein puolukkapuuroa ja mietin että pitäisikö nämä muutkin reseptit kirjoittaa seiniin tai oviin niin pysyisivät ainakin tallessa. 

Viimeisten valonsäteiden voimalla kävin ottamassa julkaisukelvottomia kuvia huussin ovessa olevasta reseptiikasta joten niitä kuvia ei tässä näy, mutta reseptin saatte kyllä. Resepti ei ole minun keksintöäni, vaan Rasekon opettajan Veikko Virkkusen ja hänen kollegansa käsialaa. Veikko tuli mukaan myös meille pitämään oppilaille pölkkysavipäiviä ja häneltä ja oppilailta sain arvokkaita neuvoja muuraamiseen ja eri laasteihin. 

Moni on facen saviryhmissä maininnut että on tehnyt tai on aikeissa tehdä myös vastaavia rakenteita ja toive ohjeesta tuli sitä kautta. Tämä ohje on siis toiminut meillä hyvin joten olettaa saattaa että muuallakin toimii. Toki pitää aina muistaa soveltaa savilaadun mukaan ja miksei vähän huvikseenkin. 

Savilietteen teko kuivasta savijauheesta tai rakeesta menee suurinpiirtein näin. Suureen muuraussaaviin laitetaan 4 ämpäriä vettä, siihen kaadetaan kuivaa savea yhteen kasaan keskelle siten että keon huippu jää pinnalle näkyviin. Odota 15 minuuttia, sekoita. Odota uudestaan 15 minuuttia tai enemmän ja sekoita uudestaan. Jos liete on tasaista, ota tasan 1 dl savilietettä ja kaada se vaaterissa olevan tasaisen ja kuivan lasipinnan päälle. Kirppikseltä vaikka vanha peili toimii tässä hyvin. Mittaa lasin päälle kaadetun lietteen halkaisija, jos se on 15 cm, on liete valmista. Kannattaa etsiä desin mitta, jonka yläreuna on tasan desin verran, tämä helpottaa mittaamista, sillä mitan sisäpuolella olevia viivoja ei savea mitatessa näy. 
Sitten maasta kaivetun, suoraan kasasta otetun saven käyttö. Tämä on hyvä tapa, jos on kasa savea ja paljon muurattavaa ja tyhjiä tynnyreitä.  Ota riittävän suuri tynnyri, täytä se maks puolilleen savikökkäreillä, jos kököt on yli pään kokoisia kökköjä, halkaise ne pienemmiksi. Riippuu siitä, kuinka kauan aikaa aiot odottaa saven liettymistä. Täytä vedellä, kuitenkin siten että sekoittimesi yltää melkein pohjaan saakka ilman sähkölaitteen tunkemista veden alle. Odota vuorokausi ja sekoita. Kun savikökkäreet pienenevät, ne imevät itseensä lisää vettä, joten sekoittele muutaman kerran muutaman tunnin välein, kunnes liete on tasalaatuista. Kuori lietteen päältä juuret ja muut roskat mitä on saattanut olla saven sisällä. Kivet painuu pohjaan, ne voivat asustaa siellä kunnes tynnyri on tyhjä savesta. Jos teet savea varastoon, jätä savilillu varjoon ja laita päälle joku kansi ettei eläimet tai ylenmääräinen sade pääse tynnyriin. Jos aiot käyttää savea heti, tee yllä mainittu 15 cm testi. Lisää savea tai vettä, riippuen onko liete liian löysää tai liian tiukkaa. Älä huijaa itseäsi testin kanssa, se ei kannata. Kuivaa, hienoa savea kannattaa olla varastossa pari ämpärillistä, jos vettä on lirahtanut liikaa ja savea täytyy lisätä. Kuiva savimuru liettyy suorastaan sihinää pitäen veteen, joten sen lisääminen on huomattavasti nopeampaa kuin isojen kökkäreiden. 

Minulla oli usein kolme tai neljä tynnyriä yhtäaikaa käytössä, joissa osassa oli savea liettymässä ja yhdessä oli valmista lietettä josta sitten tehtiin muurausmassaa. Kuvat on vihertäviä johtuen vihreiden tynnyreiden läpi siilautuvasta valosta.


Itse massan teko.

Ota kaksi samankokoista ämpäriä. Itse käytin kahta 10 litran muurausämpäriä. Ota valmiista, testatusta lietteestä isoon muuraussaaviin 3 ämpärillistä lietettä, lisää ensin 2 samankokoista ämpärillistä kuivaa sahanpurua ja aloita sekoittaminen varovasti, liete roiskuu herkästi tässä vaiheessa. Lisää yhteensä noin 5-7 ämpärillistä sahanpurua ämpärillinen kerrallaan. Sekoita rauhallisesti ja saavia ympäri kävellen siten, että jokainen ämpärillinen sahanpurua tulee sekoitettua kunnolla erityisesti loppuvaiheessa, ettei tule vahingossa liikaa sahanpurua. Sekoittaminen on helpompaa jos ei tarvitse lisätä savilietettä enää lisää. 

Massa on valmista kun seuraavat kriteerit täyttyvät. 

- Massan tulee olla saavin reunoista irtoavaa. 

- Täristä sekoittimella saavin reunaa, saavin reunaan tulee kertyä vettä. 

- Sekoituksen lopussa massan tulee vajuta keskeltä. 

- Massa ei saa olla tahmeaa. 

- Massan rakenteen tulee olla näkyvissä, eli sahanpurun näkee. 

- Massan tulee irrota muurauslaastasta heitettäessä. 

Parhaiten massaa oppii tekemään tekemällä. Pienet heitot massan laadussa ei häiritse, mutta muuratessa erot huomaa ja myös käytössä oleva savi ja sen ominaisuudet vaikuttavat. 

Meillä oli todella lihavaa savea, siinä ei ollut seassa lainkaan hiekkaa. Savi kaivettiin rakennusvaiheessa tulevan talon paikalta, sitä oli useita metrejä paksu kerros, josta kuorittiin vain osa päältä pois. Maanrakentajat kertoivat, että kaivaessaan törmäsivät kiinteään savikerrokseen, jota eivät halunneet häiritä. Sitä alempaa savipatjaa ei siis kaivettu, vain pintamultakerroksen alla olevat savet kaivettiin pois. Sitä kasaa olen nyt käyttänyt. 

Miten saven hiekkaisuus vaikuttaa sekoitussuhteisiin, sitä kannattaa kysyä ammattilaisilta, esimerkiksi Suveka Kymäläinen pitää savipajoja ja -koulutuksia.


Olin alussa itse jonkin verran epäileväinen saven käyttöä kohtaan. Mietin esimerkiksi sitä, lähteekö savi valumaan sateen mukana pitkin seiniä, sulaako se pois. Täällä meillä sataa vettä vaakasuoraan, eli seinät kastuvat usein koko korkeudeltaan. Pääsin testaamaan tätä kun jouduimme purkamaan yhden kohdan ja siitä jäi kuivaneita savilaastipaloja. Laitoin pitkän palan vesiastiaan ja annoin olla siellä kuukauden verran. Pala kostui ja mureni hieman päistä ja ohuista kohdista, mutta muuten sille ei käynyt mitään. Sama pala on nyt toista vuotta ollut ulkona sään armoilla eikä sille ole tapahtunut juurikaan muutoksia. Oletan että sekoittaessa massaan tulee samantyyppinen sitko, kuin pullaa leivottaessa, kokonaiskoostumus siis muuttuu ja se sitoo saven, veden ja sahanpurun yhteen tiiviisti. 
Siinä kaikki mitä tiedän savilietteen tekemisestä, juuri sen verran kuin omaan projektiin tarvitsee. Seuraava saven kanssa askartelu tulee todennäköisesti olemaan savirappaus ja sitä varten pitääkin mennä kurssille tai kutsua ammattilainen opettamaan alkuun. Savea riitää vielä kasassa muutamaan projektiin! 

Viimeisessä kuvassa Kukkaprinsessa Milli Ensimmäisen viralliset tarkastusmerkinnät. (Milli on poikamme kissa).