Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

maanantai 13. marraskuuta 2017

Pellavaöljysuopa

Yläkerran lautalattian käsittelyä mietin pitkään. Vaihtoehtoina oli maalaus tai suopakuuraus. Kun lattia saatiin valmiiksi niin en yksinkertaisesti raaskinut siihen laittaa maalia päälle. Se on suorastaan kaunis.

Tilanne vaati siis suopakuurauksen opettelua. Ensin etsin lähimmän suopakauppiaan, joka löytyi Billnäsistä. Rakennusapteekista löytyi kaikkea muutakin kivaa, mutta mukaan lähti tällä kertaa ainoastaan pellavaöljysuopaa ja käyttöohjeet. 


Pellavaöljysuopa on luonnontuote, se valmistetaan Ruotsissa kasvatetusta öljypellavasta. Suovassa on mieto, miellyttävä tuoksu. 

Ostin muuten myös sen juuri oikean juuriharjan joka on sopivan pehmeä kuuraamista varten. 
Kuuraaminen oli kovin helppoa, yksi litra suopaa neljään litraan kylmää vettä. Sekoitetaan hyvin, kuurataan harjalla suopavettä lattialautojen suuntaisesti. Pyyhitään kuurausvedet rätillä. 
Toista 5-7 kertaa. 

Meillä on yläkerrassa neliöitä noin 40 joissa on lautalattia, kaksi lastenhuonetta, aula ja vaatehuone. Näiden käsittelyyn riittää kaksi litraa kylmää vettä ja 5 dl suopaa. 

Lopputuloksen pitäisi olla vaalea, silkkisen sileä ja likaa hylkivä. Lattiaa ei tarvitse hioa etukäteen, höylätty pinta on parempi. 


Tuossa kuurauksen keskeltä kuvaa, ei ole vaikeaa puuhaa. Lopullisen toimivuuden varmaan näkee paremmin vasta pidemmän ajan kuluttua. 


Suopakuuraus pitäisi tehdä vuosittain, ei tarvitse käsitellä 5-7 kertaa kuten tässä alussa vaan yksi suopakuurauskerta riittää.

Lattian normaali pesu tehdään käyttäen kylmää vettä, pari korkillista suopaa ja samalla harjalla harjaten. 

Lattian asentamisen aikana oli tullut muutamia mustia rantuja ilmeisesti kengänpohjista lattiaan. Ne lähtivät kuurauksen aikana iloisesti pois. Pyyhin myös seinistä likarantuja suoparätillä, hyvin toimi. 

Mäntylauta tuntuu ihanan silkkiseltä jo nyt paljaan jalan alla, vielä muutama kuurauskerta jäljellä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti, kiitos kommenteista!