Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Muurari muuras taloa..

... sinistä ja punaista. ..eiku?

Muurari on innoissaan ollut tulossa jo moneen kertaan hommiin. Nyt vihdoin on katto talossa päällä eli putoavien esineiden riski minimoitu ja telineet poissa jaloista, joten päästettiin muurari irti.

Edellisellä viikolla tuli tiilet, niitä mies ja talkooporukka kantoi viikonloppuna sisälle. Muurari kävi perjantaina mittailemassa takkaa varten tehdyt perustukset ja puiden säilytystilaa varten jouduttiin tekemään pikapikaa pieni valu lisäksi.

Maanantaina saapui innokas muurari hommaan ja avot, jo oli illalla kuusi metriä hormia muurattuna. Hormi on Schiedeliltä, muurarin suosittelema joten sillä mennään. Tuossahan on kolme hormia rinnakkain, yksi takka-leivinuunille, yksi ilmanpoistohormi liittyen painovoimaiseen ilmanvaihtoon ja yksi puuhellalle. Tätä on kuulkaa mietitty, käännetty ja väännetty kaikkien mahdollisten kanssa. On mietitty niin lvi-suunnittelijan, talotehtaan suunnittelijoiden, muurarin ja kaikkien mahdollisten kanssa jotka rakentamisesta jotain ymmärtävät. Lopputulos siis nyt tämä, toivottavasti homma toimii.


Tiistaiaamu valkeni sumuisena, meri lämpiää ja se tuottaa meille sumuisia päiviä. 

Siellä se muurari apulaisineen laittelee piippua pystyyn katolla. Laskuvirheen takia pari palaa puuttuu ja loppupalat laitetaan siis ensi viikolla kun saadaan lisää matskua. 


Takka-leivinuuni-hormi-puuhellahässäkkä sijaitsee keittiön ja olohuoneen välissä. Kuvassa on puuhellalle kolo ja puuhellan ja olohuoneen väliin tulee tuollainen vähän korkeampi seinusta tai taso. Sen takia että siihen hellan päälle voi sitten huoletta unohtaa kaikkea romua eikä se näy olkkarin puolelle. Käytännöllisyys ennen kaikkea nääs.


Tästä tontilta jouduttiin purkamaan kaksi vanhaa taloa. Kummassakin oli puuhella ja säästäväisenä ihmisenä purin hellojen metalliosat talteen. Kun ruvettiin taloa suunnittelemaan, yksi ensimmäisistä toiveista oli se, että taloon tulee puuhella. Ja kun muurariin oltiin yhteydessä kysyin, jos voisi käyttää vanhoja osia hyödyksi. Hyvä ettei muurari hyppinyt housuistaan kun oli niin innoissaan ideasta. 

Vein puuhellan osat hiekkapuhallukseen ystävälleni Teemulle ja osista saatiin puhtaat ja siistit. Muutama spraypurkillinen maalia, joka kestää kuudensadan celsiuksen lämpöasteet ja palat olivat kuin uusia. 



Puuhellasta tulee varaava, tarkoitus olisi tuottaa mahdollisimman pienellä määrällä puuta mahdollisimman paljon lämpöä. Sitäpaitsi puulla tuotettu lämpö on vaan ihan parasta, se fiilis, tuoksu ja lämpö on jotain ihan muuta kuin mitä millään muulla lämmityksellä saa aikaseksi. 

Tänään lähti viimeisetkin rakennustelineet talon ympäriltä, saatiin kaikki sivuovet paikoilleen ja huomenna lähtee pystytysporukka vapaille ja kohti seuraavaa työmaata. Veli ja Mika on olleet taitavia, mukavia, ahkeria ja luotettavia. Juuri parempia rakentajia ei taida ihan heti löytyä!

Kiitos Veli ja Mika!







2 kommenttia:

  1. Hei, kiinnostaisi tietää kuinka olette järjestäneet painovoimaisen ilmanvaihdon? Me ei keksitty omaan hirsitaloon keinoa saada energialaskelmaa läpi painovoimaisella. Mutta vielä ehtisi, jos tulisi kuningasidea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, meidän lvi-suunnittelija sen taitaa parhaiten tietää :) Mutta sen verran osaan avata että siihen vaadittiin ensisijaisesti paikallisen rakennusvalvonnan hyväksyntä, eli kysyttiin ensin rakennusvalvonnasta onko mahdollista saada tällä paikkakunnalla ja mitä siihen vaaditaan. Sieltä tuli aika tarkasti speksit.

      Meillä painovoimaista ilmanvaihtoa varten vaadittiin (muistaakseni ainakin nämä..) hyvä lvi-suunnitelma (pitää olla joka tapauksessa), ja suunnittelija joka halusi sen saada aikaiseksi painovoimaisella ilmanvaihdolla. Lisäksi ikkunoihin parempi lämmöneristävyys jonkun kalvon avulla sekä lisäeristettä hirsiseiniin joko ulos tai sisälle. Meille on tulossa ulkovuoraus taloon joka tapauksessa, joten lisäeriste sijoitetaan hirren ulkopintaan, talovalmistajan piirustusten mukaisesti.

      Tällä hetkellä rakentamismääräyksissä halutaan saada kaikki lämpö talteen ja sen takia tuntuu olevan hankalaa saada painovoimaista taloihin, kun poistoilman lämmön talteenotto on mahdollista vain koneellisessa ilmanvaihdossa. Käsittääkseni =D

      Voihan tietysti olla että talon rakenne vaikuttaa tähän myös, onko hormeja mahdollisuus sijoittaa siten että kosteat tilat tuulettuvat hyvin, nehän se suurin riski on.

      Meillä tähän kokonaisuuteen liittyy myös rossipohja ja muovittomuus. Eipä ainakaan mahdolliset kosteusvuodot pitäisi jäädä muhimaan minnekään ja ne pitäisi pystyä korjaamaan kohtuullisen helposti.

      Suosittelisin kääntymään sinne rakennusvalvonnan ja lvi-suunnittelijan puoleen ja tiedustelemaan millä tavoin voi painovoimaisen ilmanvaihdon saada. Mutta tässä on käsittääkseni asuinkuntakohtaisia eroja, joissain paikoissa ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetut rakennukset eivät vaan voi saada painovoimaiseen ilmanvaihtoon lupaa.

      Tsemiä raksa-aikaan ja toivottavasti saatte homman toimimaan!

      Poista

Kirjoitathan asiallisesti, kiitos kommenteista!