Koiran kouluttamista ja elämää pienessä rannikkokaupungissa.

maanantai 1. huhtikuuta 2019

Kevät keikkuen tulevi ..ja pari muutakin seikkaa

Sen sijaan että kertoisin miten huimasti omavaraisuutemme on taas (not) kehittynyt, ajattelin keskittyä konkretiaan.

Välillä tuntuu että pitäisi saada kerrottua miten paljon on edistytty ja mennyt upeasti, mutta todellisuus on harvoin tuota. Joten lähestytyään aihetta tehokkaasti kuvien kautta.

Kukkaa pukkaa

Otin isosta ja vanhasta mustaherukkapensaasta talvipistokkaita ja laitoin lasiin kokeilumielessä jos vaikka kasvaisivat. Mustaherukat kasvatti hienot lehdet ja kukka-aihiot sekä juuria. Nyt ne on jo päässeet multaan odottelemaan siirtämistä ulos. Punaherukkaa pitäisi saada lisää, mutta tuo pensas näyttää noin 100-vuotiaalta, joten oli aivan pakko saada siitä muutamia pistokkaita. Pensas sijaitsee aivan liian lähellä kanalaa, joten ikinä en itse tule saamaan siitä pensaasta marjoja, vaan ne menevät kyllä parempiin nokkiin. 


Missäköhän se ilmausruuvi on?

Kaiken pelastus - ohjekirja!

Pumppaa pumppaa

Kyllä kannatti!

Temppu ja miten se tehdään. Olen siis Vallulla siirrellyt erinäisiä määriä kiviä lähemmäksi kanalan rakennuspaikkaa ja niissä puuhissa oltiin pikkuveljen kanssa kun kuulin että traktorin käyntiääni muuttui. Lähdin samantien juoksemaan kohti, mutta en kerennyt ajoissa ja dieseli loppui. Olin ajatellut edellisenä päivänä että milloinkohan on viimeksi tankattu ja että pitää muistaa tankata. Muistinko? En. Mitäs pitää tehdä kun traktorista pääsee polttis loppumaan kesken kaiken. No ilmata kone. Ei muuta kuin dieseliä tankkiin ja ohjekirjaa hakemaan. 

Onneksi ohjekirja vuodelta -66 tuli traktorikaupan mukana, siinä on selkeästi kuvin ja sanoin kerrottu mitä ja miten tehdään missäkin tilanteessa. Siitä polttoainejärjestelmän kuva ja ohjeet ilmaukseen esille ja etsimään työkaluja. Pumpattiin ja pumpattiin, mutta tuntui että ilmaa ei tullut tarpeeksi ja kone ei suostunut lähtemään käyntiin. Ei muuta kuin soitto lähimpään neuvolaan, eli Havsgårdarin Markulle joka neuvoi vielä yhden kikan mitä kannattaisi kokeilla. Kikka kolmonen testiin ja niinhän se starttasi! Hurraa huutoja Markulle ja jatkettiin hommia. 

Koska pikkuveli oli kylässä, piti tehdä niitä hommia mitkä vaatii yhden kuskin ja kaksi vahvaa miestä. Kasattiin kuvassa olevat terassin kannattimet. Halusin nämä reunimmaiset kivistä, koska jäävät kuitenkin näkyviin ja ovat sitten linjassa tuon kivijalan kanssa. Loput tulee harkoista. 

Ettei homma olisi liian helppo, kävin seuraavana arkipäivänä kääntämässä koko kylän ympäri etsiessäni uusia polttoainesuodattimia, ne kun olisi muutenkin pitänyt jo vaihtaa, niin sain sitten koneen ilmaamisessa harjoitusta ihan urakalla. Kyllä se käyntiääni jotenkin kirkastui kun sain uudet suodattimet paikoilleen. 

Naapuriapu on kultaakin kalliimpaa

Salaojien asennusta

Kumpi vie, täry vai mies?

Jäätynyt lampi, eli siis kanalan kuoppa oli sulanut sen verran että saatoin pyytää naapurin isomman traktorinsa kanssa soran levityspuuhiin. On se näppärä tuollainen etukuormaaja, mun pikkuiseen Valmetiin ei taida edes saada etukuormaajaa. Vaan olisi siitä kyllä hyötyä.

Kaivoin kuopat ja kävin ostamassa vähän lisää salaojaputkea, puolet löytyi omasta takaa talon rakennuksen jäljiltä. Salaojaputket oli pakko suojata kankaalla, koska sora on 0-32 mm soraa, ei salaojasoraa. Jos putkia ei suojaa, ne on kohta täynnä tuota 0-raekoon hienoa hiekkaa eivätkä vie vettä pois rakennuksen kivijalan viereltä niinkuin olisi tarkoitus. 

Lainasin täryttimen ja sitten olikin pohjat valmiina. Valitettavasti maa tuossa ympärillä on niin märkää, että kiviä en pääse vieläkään (!!!!!Kraaaah!!!) laittamaan, on vaan pakko odottaa että maa kuivuisi sen verran että traktori ei uppoa tuohon litimärkään mutakasaan joka on siis entistä pellonpohjaa. Huoh. Odottaminen ei ole mun vahvin puoli. 

Kolmijalka

Hirren työstöä

Odotellessa kuorittiin loput hirret. Rakennettiin pojan kanssa tuollaiset kätevät kolmijalat joiden päällä pystyy työstämään hirsiä. Näistä hirsistä tulee kehärakenne kanalaan, joten niihin tulee liitokset ylös ja alas. Kiinnittyvät yläjuoksuun ja alajuoksuun yksinkertaisilla liitoksilla. Vihdoin siis päästään myös rakentamisen alkuun. 

Pikkasen pukkaa kiirettä tämän projektin kanssa, sillä Rasekon savirakentamisen linja tulee meille tekemään pölkkysavirakennetta opintojensa osana toukokuun puolessa välissä. Sen takia erityisesti ahdistaa märkä maa, joka kuivuu kun kuivuu. Toivottavasti saadaan pääsiäisenä isot talkoot aikaiseksi jos maa olisi riittävän kuiva silloin. Nyt kaikki sormet ja varpaat ristiin ja toivomaan lottovoiton lisäksi nopeaa roudan sulamista ja sitä kautta maan kuivahtamista. 


savimakkara

savikasa

Edellämainittuun savirakentamiseen liittyy myös nämä kuvat. Rakentamisen aikana pyysin erittelemään eri maalajit omiin kasoihinsa ja kohta tätä savikasaa tarvitaan. Toivon hartaasti että savi kelpaa rakentamiseen ja että sitä on riittävästi. Muuten ei auta kuin lainata kaivuri ja kaivaa maasta tätä savirakentamisen eliksiiriä lisää. 


Pionit on jo hereillä

Valkosipulitkin on jo nousseet

Jotain kukkiakin tulossa

Nyt se puutarhassa maata tuijotellen kävely taas alkoi. Se herää henkiin sittenkin ja ai tuonneko minä ne laitoinkin ja mitäköhän ihmettä tuolta pilkistää. Maa tuoksuu taivaallisen hyvältä, aurinko silloin tällöin jo lämmittää ja ei malttaisi millään tulla sisälle kun voisi vaan puuhastella ja suunnitella tulevia koitoksia pihalla. On se parasta aikaa, kevät. 


Millin kevätmuotia

Paras päikkäripaikka

Millille koitti sterilointiaika ja kissi on ollut hieman surkeana tiukassa, trendikkään harmaassa koon 44 sukassa. Haava näyttää hyvältä, särkylääke maistuu suoraan ruiskusta nuollen. Selvästi enemmän Milli nukkuu ja on rauhallisempi, ottaa painihetketkin koiran kanssa hieman varovaisemmin nyt. Vielä muutama päivä sukkailua ja sitten pääsee taas vapaammin hoitamaan turkkiaan. Kissa ei vaikuta kipeältä, mutta huomaan että haluaisi paremmin hoitaa turkkiaan kuin nyt on mahdollista. Hellyyttä ja läheisyyttä kaipaa myös enemmän, vaikka käykin kärpäsjahdissa entiseen tapaan. 






Tällä kertaa yhteispostaussarjassa oli ajatuksena kertoa etenemisestä sekä laittaa jokin linkkivinkki. Yhdet tämän hetken lemppareistani on Charles Dowding ja Talasbuan youtubessa, käykäähän kurkkaamassa! 

Youtubessa myös aiheeseen liittyvä uusin video kanalaprojektistani, tässä Kanala osa 4. Videot löytyvät kaikki myös tuolta blogin sivulta Videot. Isompana ruudulle saa näkymään jos katselee suoraan tubesta. 

Tässä vielä muut ihanat omavaraisuus yhteispostaussarjan kirjoittajien linkit, lukekaa ja inspiroitukaa, niin aion minäkin tehdä. 

Ihanaa kevättä ja aurinkoa puuhiin <3


  1. Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/04/mita-maa-merkitsee-ruuantuotannolle-ja.html
  2. Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/04/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-3.html
  3. Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-3/
  4. Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/04/hyotytarhan-suunnittelu-omavaraisuus.html
  5. Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=1918
  6. Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/04/hektinen-huhtikuu.html
  7. Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/04/suuntana-omavaraisuus-3-osa.html
  8. Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/04/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
  9. Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/04/2019-suunnitelmien-eteneminen-14.html
  10. Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/04/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-3.html
  11. Sorakukka https://sorakukka.com/?p=159
  12. Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/04/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-3-esikasvatus
  13. Maatiaiskanasen Elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/04/varikasta-omavaraistelua.html
  14. Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/04/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-3.html
  15. Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/04/yhteispostaussarja-suunnitelmien.html?
  16. Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/04/saajarki-ja-jaa-sarki.html
  17. Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html
  18. Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=508
  19. Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1948
  20. Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/kevat-keikkuen-tulevi-ja-pari-muutakin.html
  21. Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/pienin-askelin-with-small-steps.html
  22. Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/03/31/huhtikuu-kevatta-kohti
  23. Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/04/01/omavaraisuuteen-liittyva-kirjallisuus/
  24. Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkkisuunnitelma-etenee-lumesta-huolimatta/
  25. Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1975
  26. Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kirjavinkit/
  27. Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/kohti-omavaraisempaa-elamaa-osa-3.html
  28. Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1366







17 kommenttia:

  1. Ihana miten teillä on kevät pitkällä!

    Kirjoitathan tuosta savirakentamisesta sitten aikanaan lisää, se kiinnostaa valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä valon lisääntyminen ja lumien sulaminen saa kyllä taas ihmisen iloiseksi!

      Ehdottomasti tulee savirakentamisesta lisää juttua, luultavasti tämä kevät on vaan näitä kanalajuttuja blogi täynnä.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen projekti teillä edessä. Odotan innolla jatkoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin, vähän itseäkin jännittää miten tässä käy =D

      Poista
  3. Jännää kuulla, miten projektinne etenee. Ja kevät on teillä jo noin pitkällä. Meillä se on vielä kaukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi on kyllä pitkän huiskea maa, toisaalta olisi ihana hiihdellä keväthankiaisilla, mutta me nyt satutaan asumaan täällä etelässä.

      Poista
  4. Voihan kissa mitkä asusteet on toiselle laitettu :) Mutta mielenkiintoisen tuntuista raksaa teille tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa oli kyllä helpottunut kun sai tänään sukan pois päältään. Ja haavakin näytti paranevan mainiosti. =D

      Poista
  5. Laitoin monta vuotta sitten samalla tavalla mustaherukan varsia vaasiin ja yllättivät myös valtavilla juurilla. Osoittautui loistavaksi lisäämismenetelmäksi, taimista tuli vahvoja pensaita ja kasvu oli paljon nopeampaa kuin taimena ostetuilla. Savesta on moneksi : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä kuulla että teillä on toiminut, toivoa on siis täälläkin että kasvaisivat isoiksi pensaiksi! Vielä kun löydän jostain punaherukan versoja, täytyykin kysäistä puutarhaseuran tädeiltä jos jollakin olisi antaa.

      Poista
  6. Teillä onkin hieman raavaampaa projektia siellä! Tuo herukoiden lisääminen pistokkaista on itselleni uusi juttu, joka menee nyt kokeiluun. Jospa saisi meille lisää mustaherukkaa. Viime vuoden liköörit on ryystetty ja mustamarjahyytelöt syöty, joten selkeästi tarvitaan lisää puskia ;)

    VastaaPoista
  7. Ai herukoita voi lisätä noin? Kaikkea sitä oppii. Mustaherukka on niin taivaallisen tuoksuinen, että ihan siksikin tekisi mieli vähän napsia vesilasiin oksia... Meillä on Majurin kanssa sama homma, kätevä peli, mutta olisi vielä kätevämpi kun olisi se etukuormaaja. Ei sitä osannut kovin laajasti asioita ajatella traktoria hankkiessa.

    VastaaPoista
  8. Oi, pionit! Minä siirsin syksyllä elämäni ekat perennat torpalle äidin kukkapenkistä, ja nyt jännään miten niille kävi. En ole kovin haka missään puutarhahommissa vielä... :)

    VastaaPoista
  9. Polttoainejärjestelmän ilmauksen taito on ilman muuta yksi tärkeä omavaraisuustaito! Sitä ei ihan kuka tahansa osaakaan tehdä :) Onnittelut! Mielenkiinnolla odotan postausta pölkkysavirakentamisesta :)

    VastaaPoista
  10. Viherryn kateudesta pölkkysaviprojektinne vuoksi! Innolla odotan, mitä tuleman pitää. Meilläkin menee joka kesä marjapuskien sadosta kanavero. Kesäisin erityisesti isoimman punaherukkapensaan oksilla notkuu tipuja kuin kuusenkoristeita konsanaan.

    Meillä myös nakitetaan armottomasti pikkuveli työvoimaksi aina kesäisin, kun hän saapuu Espanjasta Suomeen. Viime vuonna joutui juurikin terassinrakennushommiin. Kumma kun hänkin käy vuosi vuodelta harvemmin kylässä, aina joutuu raukka jotain rykimään kun meidän tontille eksyy... :D

    VastaaPoista
  11. Mielenkiintoinen projekti! Kiva nähdä, kuinka se etenee. Teillä onkin kevät jo tosi pitkällä. Aurinkoista huhtikuuta!

    VastaaPoista
  12. Onpa mielenkiintoinen pölkkysaviprojekti! Toivottavasti kissa on toipunut leikkauksesta hyvin.

    VastaaPoista

Kirjoitathan asiallisesti, kiitos kommenteista!